Dům z kopce

Novostavba rodinného domu na svažitém pozemku s výhledem do zemědělské krajiny je koncipována pro dva druhy provozu - v létě a v zimě. V letním režimu obyvatelé využívají monumentální zastřešenou verandu s otevřeným krbem a všechny pokoje s přímými výstupy do zahrady, zatímco v zimě se stáhnou do zateplené části domu a jsou si všichni blíž. Podlahy domu kopírují svažitý terén zahrady tak, aby z každé místnosti šlo vyjít přímo na trávník, zatímco hřeben střechy si udržuje shodnou výšku a jak podlaha klesá, přibývá pod střechou prostoru, který je rozmanitě zpřístupněn a využit. Silueta domu se uplatňuje v dálkových pohledech z údolí, proto je měřítko opticky zmenšeno prací s velkými otvory ve fasádě. Symetrická chrámová dispozice nenápadně odkazuje k pojetí individuálního bydlení především jako architektury důstojně rámující rodinné rituály.